Je bent hier: Home Particulieren Uw voertuig

Inleiding voertuigverzekering

elcar2

Er bestaan verschillende soorten waarborgen die je kan (of moet) onderschrijven wanneer je met een voertuig de baan opgaat.

Je kent waarschijnlijk wel de waarborg Burgerlijke Aansprakelijkheid die iedereen verplicht dient te onderschrijven, maar ook de omniumverzekering (inclusief diefstal) en de rechtsbijstand.

Indien je als bestuurder zelf aansprakelijk bent voor een ongeval, dan zal in principe niemand je vergoeden voor je opgelopen lichamelijke schade, behalve indien je een bestuurdersverzekering hebt onderschreven.

Pechverhelping

En vergeet vooral ook niet dat je altijd goed af bent met een degelijke pechverhelping.

Hieronder een hele reeks tips en nuttige info.

Vraag ons een offerte : klik  hier.

Diefstal, beter voorkomen dan genezen

Daarom hieronder een artikel dat verscheen op http://www.polfed-fedpol.be

Uw wagen is een zeer kostbaar voorwerp. Bovendien is de wagen voor vele mensen een onmisbaar gebruiksvoorwerp geworden. Reden te meer om uw eigendom goed te beschermen tegen diefstal. De autodieven werken immers alsmaar meer georganiseerd en slagen erin op een zeer korte tijd uw voertuig te laten verdwijnen naar verre bestemmingen.

U kan echter zeer veel doen om te beletten dat net uw voertuig in handen komt van criminelen. Vergeet vooral niet: het gebeurt steeds met een ander ... tot de dag dat u zelf slachtoffer wordt.

Laat uw voertuig niet achter op een onverlichte of verlaten plaats. Indien u thuis bent, zet uw wagen steeds in de garage.
Sluit alle vensters en alle deuren, ook uw koffer zelfs als u maar voor een korte tijd de wagen verlaat.
Draai uw wielen in de richting van de stoeprand en zet uw stuurslot op.
Indien uw wagen uitgerust is met een alarm - of anti-diefstal systeem, ACTIVEER dit.
Al deze tips gelden ook als u de wagen in uw garage plaatst. Sluit dan ook alle toegangen tot de garage af (poort oprit) evenals de garagepoort zelf.
Leg binnenshuis (bij afwezigheid of 's nachts) uw sleutels niet op een zichtbare of zeer evidente plaats.
Haal de boorddocumenten uit het voertuig. Controleer ook regelmatig of uw boorddocumenten nog steeds in het voertuig aanwezig zijn. Stel dit niet uit tot u naar de technische controle moet of tot de dag dat u uw verzekeringsbewijs vervangt.
Laat nooit uw reservesleutels in het voertuig.

Defensief rijden
Tip 1:
Schakel tijdig je richtingaanwijzers in zodat de andere
weggebruikers op tijd weten welke richting je uit wil gaan.
Tip 2:
Minder snelheid aan een zebrapad en maak oogcontact
met mensen die willen oversteken.
Tip 3:
Kom je onverwacht in een gevaarlijke situatie, schakel dan
onmiddelijk je vier richtingaanwijzers aan om anderen te waarschuwen.
Tip 4:
Matig je snelheid wanneer je een kruispunt nadert.
Tip 5:
Hou op een snelweg je blik ver vooruit gericht zodat je
veranderende situaties tijdig kan inschatten.

Tip 6:
Laat je gelijkmatig opnemen in de verkeersstroom en
hou voldoende afstand van je voorligger.
Tip 7:
Schakel tijdig je lichten aan. Dit niet alleen om zelf
te zien maar ook om gezien te worden.
Tip 8:
Kijk (zeer) veel in je achteruitkijkspiegel om naderende
voertuigen achter je op tijd op te merken.
Tip 9:
Hou voldoende rekening met zware motorfietsen in
het verkeer. Ze kunnen immers zeer snel accelereren.
Bron: www.cartips.be

Met de wagen op vakantie
Met de wagen op vakantie ? Veel kilometers voor de boeg? Zorg ervoor dat je de wagen op voorhand op een aantal belangrijke plaatsen nakijkt. Dit kan je veel ellende besparen...

Tips voor een zorgeloze vakantie
Volgende zaken zijn ook belangrijk voor een zorgeloze autovakantie:

Zorg dat je woning correct is afgesloten voor vertrek. Lees meer over inbraakpreventie en woningtoezicht
Kijk zeker je banden na! Waar moet je op letten? Klik hier
Om een zorgeloze autovakantie in te gaan, is het aangeraden om een klein onderhoud te laten uitvoeren in je garage. Daar worden een aantal essentiële aandachtspunten nagezien om de wagen rijklaar te maken voor lange ritten.
Plan je route op voorhand, ook al heb je een GPS. Plan hier je route.
Vermijd indien mogelijk om alleen te rijden. Indien een passagier ook kan rijden, wissel dan om de 200 kilometer het stuur af. Vraag je passagier je te verwittigen wanneer je tekenen van vermoeidheid begint te vertonen.
Let er op dat de passagier voorin altijd wakker is. Het wordt dubbel zo moeilijk als de passagier rechts van je ligt te slapen. Wissel van plaats, zodat de slapers achterin de wagen liggen.
Zijn je verzekeringen in orde ?
's Nachts rijden? Voor - en nadelen vind je hier.
Zorg voor een fluvestje (dit is is sommige landen verplicht)
Nog meer tips? Klik hier

Wat bij een ongeval? Hier vind je enkele tips betreffende het invullen van het aanrijdingsformulier.

Naast het nemen van al deze voorzorgen komt een reisverzekering altijd van pas.

Klik hier voor meer informatie betreffende een reisverzekering.
Wanneer is het tijd voor een pauze tijdens het rijden?
Indien je tijdens het rijden één van de volgende symptomen opmerkt, is dit een duidelijke waarschuwing om je auto aan de kant te zetten en even een dutje te doen

Vragen i.v.m. het aanrijdingsformulier
Waarom een correct ingevuld aanrijdingformulier zo belangrijk is?

Iedereen zal er wel over eens zijn: zowat het allerbelangrijkste na een verkeersongeval is de correcte en vooral snelle afhandeling van het schadedossier. Als een schadedossier -omwille van bepaalde redenen snel zou kunnen afgehandeld worden, dan is er gewoon een correct en volledig ingevuld aanrijdingformulier nodig. Zonder dat correct en volledig ingevuld aanrijdingsformulier kan een verzekeringsmaatschappij zich geen oordeel vormen over wie aansprakelijk is. Zonder dat correct en juist ingevuld aanrijdingsformulier zal je schadedossier dus onnodig lang aanslepen.

Dus een correct ingevuld aanrijdingformulier leidt tot zeer snelle afhandeling?

Tegenwoordig worden meer dan 80% van de vergoedingen voor materiële schade binnen de 10 dagen uitgekeerd door de meeste verzekeringsmaatschappijen. En inderdaad, dat komt omdat alle partijen die betrokken waren bij een verkeersongeval, hun correct ingevuld aanrijdingsformulier binnenbrachten bij hun verzekeringsmakelaar of hun verzekeringsmaatschappij.

Immers, de meeste verzekeringsmaatschappijen hebben de RDR-overeenkomst ondertekend. Zij spraken af dat, wanneer hun cliënt duidelijk "in recht" is, de materiële schade vergoed wordt door... de eigen verzekeringsmaatschappij! En die maatschappij heeft natuurlijk niets liever dan een tevreden klant. Nogal wiedes dus dat men snel wil zijn. De klant wil immers snel zijn...

De RDR-overeenkomst wordt dus heel vaak toegepast. In die overeenkomst tussen maatschappijen wordt bepaald in welke omstandigheden men zal overgaan tot vergoeding van de eigen cliënt. We gaan hier niet de volledige RDR-overeenkomst afdrukken, maar de belangrijkste en interessante stukken eruit willen we u zeker niet onthouden:

De RDR-overeenkomst tussen verzekeringsmaatschappijen.

De enige echte reden voor het ontstaan van de RDR-overeenkomst tussen verzekeringsmaatschappijen is: zorgen dat de rechthebbende op schadevergoeding voor stoffelijke schade zo snel mogelijk zijn centen heeft. Zo simpel is dat. De RDR-overeenkomst dus, oftewel de DIRECTE REGELING...

Nadat er een ongeval gebeurd is en geweten is, wie aansprakelijk is voor het ongeval, kan de vergoeding aan de rechthebbenden uitgekeerd worden. In principe wordt de vergoeding uitbetaald door de BA-verzekeraar van de persoon die "in fout" was. Bij de RDR-regeling is dat dus NIET zo. Als de RDR-regeling wordt toegepast, dan krijg je je centjes dus van de EIGEN verzekeringsmaatschappij. En dat gaat dus vaak veel sneller dan bij een "klassieke" regeling tussen verzekeringsmaatschappijen.

Natuurlijk zal een RDR-regeling niet altijd van toepassing zijn. Je had het al geraden natuurlijk. Er moet toch wel aan een aantal voorwaarden voldaan worden, wil de RDR-regeling van toepassing zijn. De belangrijke voorwaarden zijn:

Het moet gaan om een ongeval dat in BELGIË gebeurde.
Het moet gaan om "verzekeringsplichtige" voertuigen.
Er moet echt wel een aanrijding geweest zijn. De voertuigen moeten elkaar geraakt hebben.
De betrokken maatschappijen moeten natuurlijk de RDR-overeenkomst ondertekend hebben. Vraag dit aan je makelaar!
De verzekerden dienen een AANRIJDINGSFORMULIER in met overeenstemmende, onbetwistbare gegevens waaruit duidelijk blijkt wie aansprakelijk is!!!
Maar als de Politie ter plaatse was, dan moet er toch geen aanrijdingsformulier worden ingevuld?

Fout!!! De Politie zal vaak een (proces-verbaal) opstellen. Dit proces-verbaal gaat niet onmiddellijk naar de verzekeringsmaatschappijen, integendeel. Het duurt maanden, hele lange maanden, vooraleer zulk proces-verbaal terecht komt bij de verzekeringsmaatschappijen. Immers, die processen-verbaal gaan eerst naar het parket van de Procureur des Konings. Deze moet zich in eerste instantie uitspreken over het ongeval. En die arme man heeft zoveel werk! Hopen werk heeft hij! Bergen werk heeft hij! Dus begrijp je al dat jij wachtende bent in de lange, heel lange rij... En zolang die processen-verbaal niet bij de maatschappijen terecht gekomen zijn, wacht jij lekker op je centjes... Dus: ook al was Politie bij het ongeval aanwezig, ook al werd er proces-verbaal opgesteld, TOCH een aanrijdingsformulier opstellen en zo snel mogelijk bezorgen aan je makelaar of je verzekeringsmaatschappij.

Ben ik verplicht Politie te roepen als ik betrokken ben bij een ongeval?

Als er, als gevolg van een ongeval, gewonden vielen, dan ben je inderdaad verplicht het ongeval te laten optekenen door Politie. Vraag blijft natuurlijk: In welke mate moet er iemand gewond zijn. Als je een schrammetje hebt, ben je dan ook gewond? Nee, natuurlijk niet. Het is pas als iemand naar de kliniek moet gebracht worden, dat het verplichtend wordt op Politie of Rijkswacht bij te roepen. In de gevallen waar geen gewonden vielen, mag jij zelf kiezen: Politie of geen Politie.

Is het trouwens verstandig om altijd Politie erbij te roepen?

Laat ons verstandig zijn. De Politie in ons land heeft echt wel meer te doen dan verslagen maken van ongevallen. Bovendien is het niet altijd verstandig om Politie er bij te roepen. Ook al ben je dan niet aansprakelijk voor het ongeval, toch kan blijken dat je een verkeersovertreding beging. En dat betekent dat je nog een bekeuring krijgt ook! Roep dus hulp in van Politie of Rijkswacht als dat echt nodig is of omdat je moet:

als er, als gevolg van het ongeval, mensen zodanig gewond werden dat ze naar het ziekenhuis moeten vervoerd worden.. In dit geval ben je wettelijk verplicht Politie te verwittigen, ···
als een betrokken partij vluchtmisdrijf pleegde, ····
als een betrokken partij weigert een aanrijdingsformulier in te vullen, dat aanrijdingsformulier niet waarheidsgetrouw wil invullen of niet wil ondertekenen.
als de betrokken tegenpartij geen geldig groen verzekeringsbewijs kan voorleggen of als de uiterste datum van geldigheid op het groene verzekeringsbewijs vestreken is.
Hoeveel tijd heb ik om het aanrijdingsformulier binnen te brengen bij mijn verzekeringsmakelaar?

In principe heb je 8 kalenderdagen de tijd. De verzekeringsmaatschappijen mogen het vergoeden van schade door ongevallen echter niet weigeren, als dat formulier later zou binnenkomen, tenzij net door het laattijdig binnenbrengen van dat formulier, de verzekeringsmaatschappij nadeel zou hebben ondervonden. Het komt er dus op neer dat je alle tijd hebt. Toch kunnen we maar één heel goede raad geven: Breng het aanrijdingsformulier zo snel mogelijk binnen. Hoe sneller dat formulier op zijn plaats is, hoe sneller het schadegeval kan geregeld worden.

 

Tips voor het invullen van het aanrijdingsformulier
.

 
Onze kantooruren:
- maandag tot vrijdag : 8u - 12u  en 13u-17u
- 's avonds : na afspraak
Verzekeringskantoor Nulens NV - Stationsstraat 40 - 3620 Lanaken
Tel 089/71.91.30 - Fax 089/71.91.34 - verzekeringen@nulens.be
FSMA 019711 A   |  Ondernemingsnr. 0472.256.772
Rek. nr. 144-0599941-76   |  Iban : BE91 1440 5999 4176   |  BIC : GEBABEBB